Mijn berichten

Werken aan mijn horizon....

Gisteren – na een bezoek aan een klant in hartje centrum Rotterdam – spontaan 400 meter verder naar ‘De Trap’ & ‘Uitkijkpost’ bij Het groothandelsgebouw gelopen naast Centraal Station. Ziet er echt tof uit. Gelukkig was het niet druk en ben ik de 180 treden opgelopen naar het dak van Het Groothandelsgebouw. Wat een schitterend idee van MVRDV architecten uit Rotterdam. Wat een mooie Rotterdam promotie. En gewoon gratis….

De Trap Fred 2   De Trap Fred   De Trap omlaag

Na 180 treden moet ik even uitpuffen, maar dan heb je ook een mooi uitzicht over R’dam, de havens, de Euromast, etc… Echt ontzettend leuk. Rotterdam hoort toch bij mijn geschiedenis. Na ‘De Trap’ & ‘Uitkijkpost’ ben ik vandaag weer in Rotterdam. Vandaag met een andere missie: uitzicht op mijn toekomst. Op weg naar de Daniel den Hoed Kliniek in R’dam – Zuid kom ik weer langs De Kuip. Misschien toch maar die seizoenskaart kopen voor de nodige ontspanning. Met mijn nieuwe hoofd ben ik nu toch al net een ‘hooligan’, lekker hip en hot.                                                                                     

Vandaag ben ik bij de Daniel den Hoed Kliniek voor de tweede chemokuur, via een infuus in mijn hand. Ik hoop dat het net zo verloopt als de eerste keer. Ik voel me superfit. Dus kom maar weer op met die troep. Alles voor een langer leven.                                                                                                                   

Gelukkig nog maar één keer prikken, voor bloedafname, maar gelijk blijft de naald zitten voor het infuus. Dat scheelt één keer wegkijken bij het prikken met de naald. Sinds gisteren slik ik weer 4 extra zware Prednison pillen per dag. Ik noem ze maar ‘Frednison’ [ haha ], maar ik krijg het er wel warm van en ik voel me een beetje opgejaagd. Gelukkig zijn die pillen er maar voor een paar dagen.

Daniel Den Hoed 2de chemo. Fred       Daniel Den Hoed 2de chemo. Fred stoel 2

Het is enorm druk bij de kliniek, door het uitvallen van de maandag [ Pinksteren ] lijkt het wel of heel Rotterdam een afspraak heeft. Het spreekuur van prof. De Wit loopt behoorlijk uit, maar we hebben de tijd. Goed gesprek met hem. Bloed is gelukkig goed, dus de chemo mag doorgaan. [ …blij… ]. Mijn PSA-waarde wordt momenteel niet gemeten, maar was blijkbaar de vorige keer [ 3 weken geleden ] 33. En dat is al een stuk minder dan 76, maar nog steeds veel te hoog. Tijdens de chemo-kuur blijkt de PSA-waarde als een jojo heen en weer te gaan en heeft checken weinig zin. Tot slot bij prof. De Wit aangekaart dat ik ook internationaal wil zoeken naar een geneesmiddel. En mijn licht op wil steken bij het Memorial Sloan Kettering Cancer Institute in New York. Prof. De Wit geeft aan dat hij er goede contacten heeft en met mij gaat onderzoeken of er een ‘trial’ [ test-onderzoek nieuw geneesmiddel ] loopt of gaat lopen. Klinkt positief. Ik voel me goed bij Prof. De Wit, hij is rustig, analyseert en komt goed over. Het voelt goed. Nu me nog even beter maken doktertje…… [ grapje ]. Dr. De Wit verwijst me ook naar de site www.stichtingduos.nl , die dieper ingaat op de materie en lopende onderzoek-trajecten. Interessant, ga ik me verder in verdiepen.

Op naar de 2de chemo, die ook wat uitloopt. Ook wel goed om zo samen een dag met Annemieke op pad te zijn, doen we toch veel te weinig besef ik. Vandaag krijg ik 160 MG Docetaxel [ chemo zelf ] via een infuus in mijn hand. Maar eerst spoelen met NaCi  0,9%  [ NatriumChloride oplossing in water ] om naast het spoelen de bloedvaten wat te vergroten. De chemo verloopt prima. Ik luister naar Marco Borsato [ ‘Als rennen geen zin meer heeft’ & ‘Droom, Durf, Doe en Deel’ ] en ik vind de teksten erg raak. Daarnaast lees ik een stukje uit ‘Kieft’ [ Michel van Egmond ]. Leest lekker weg, maar ik schrik hoe je als mens je leven zo kan ‘verkloten’ aan drank en cocaïne. Lekker stom! Ondertussen verloopt de chemo prima en de tijd vliegt om, maar uiteindelijk staan we pas na 15.00 uur weer buiten. Bijna niets gegeten, dus ik zeg ‘…..kom op schat, even lekker naar Hotel New York, twee km verder, gaan we even laat lunchen, hebben we verdiend….’ Echt even gezellig, we rennen als jonge veulens door de stromende regen naar Hotel New York en genieten van een simpele lunch en elkaar. Ik kan het bellen met de klanten natuurlijk niet laten…… Blij dat het er weer even op zit voor 3 weken. Volhouden is de opdracht nu.

Hotel New York 2   Hotel New York   fred telefoneren

Voor lotgenoten : Vandaag tweede chemokuur, via infuus, van de 6 gekregen. Deze wordt elke drie weken toegediend. Vandaag krijg ik 160 MG docetaxel [ chemo zelf ] via een infuus in mijn hand. Vooraf spoelen met NaCi 0,9% [ NatriumChloride oplossing in water ] om naast het spoelen de bloedvaten te vergroten.

 

Hi, Mr. Kojak !

 

Nou, het was met Pinksteren al niet tegen te houden, maar nu is het dan echt gebeurd. Ik zag er eigenlijk wel een beetje tegenop, maar nu vind ik het ook wel weer stoer. Het was even slikken, maar gewoon doorzetten. Nieuwe coupe zullen we maar zeggen….

 

Ja, voor alle duidelijkheid, mijn haar is eraf. Wat één eerste chemo toch al met je doet. Beetje pech voor de kapper de komende tijd, want de komende drie maanden, met nog vijf chemo-aanvallen te gaan zal er geen haar meer groeien op mijn hoofd.

 

Gisteren moesten we thuis ook wel een beetje lachen toen ik ‘s morgens besloot om mij eens te gaan scheren. Normaal heb ik een enorme baardgroei, maar nu was er na drie dagen nog nauwelijks baardgroei. Gewoon ook een beetje zacht. Heerlijk vooruitzicht. Al dat scheren kost toch maar weer tijd, zo vroeg in de ochtend. En tijd kan ik wel gebruiken.

 

Toch wel vreemd dat haar eraf, ik was best trots als mijn haar weer blond werd in de zomer. Maar dat is over. Annemieke verheugde zich op het verdwijnen van mijn  overtollige borsthaar, maar die zijn voorlopig lekker blijven zitten net als mijn witte wenkbrauwen. Ik hoop maar dat dat nog even zo blijft.

 

Wel koud opeens toen ik vanavond even naar buiten liep, dus ik ga al die vele caps en petjes nu echt goed gebruiken. Ik zal vast snel een favoriet hebben.

 

Mijn hoofd is nu zalig in gemasseerd met lotion, dus dat inmasseren mag een dagelijks ritueel worden hoor Annemieke! Nu op naar morgen voor de 2de chemo in de Daniel den Hoed kliniek.

Fred 17 mei 2016 2     Fred 17 mei 2016 3

 

Een week terug.                                                Vandaag.

Oh mama, je moest eens weten.......

Vandaag ben ik in gedachten even in Rotterdam bij de Daniel den Hoed Kliniek. Precies 10 jaar geleden deed ik mee aan de RoPaRun van Parijs naar Rotterdam om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Speciaal voor de Daniel den Hoed Kliniek. Op de maandag van Pinksteren in 2006 liepen wij emotioneel langs de Daniel den Hoed Kliniek in Rotterdam-Zuid op weg naar de finish aan de Coolsingel.

Enkele maanden daarvoor vroeg bij de Rotary in Den Haag een lid aldaar of wij het Team Archipelrunners – team 203 - wilden helpen als team-leiders. Eric K. en ik zeiden in vijf minuten ‘…ja, natuurlijk….’, terwijl wij geen idee hadden waar we aan begonnen. Maar we vonden het gewoon een goed doel. En ik deed het vooral voor mijn moeder, die in 2003 na een zwaar ziekbed aan kanker overleed….

Afbeelding 011  Afbeelding 008

CIMG1413   DSC04025

Wat een happening, sfeer en broederschap tijdens de RoPaRun. Onderweg dacht ik nog even terug aan mijn moedertje. De Archipelrunners hadden er alles aan gedaan om veel geld op te halen voor onderzoek naar kanker, meer dan € 50.000 en dat was een enorm bedrag.

Wat waren dat een geweldige dagen met een mooie afsluiting in de Archipel-buurt in Den Haag met de nodige biertjes en toespraken. Ik kon toen niet bevroeden dat ik 10 jaar later als patient de Daniel den Hoed Kliniek in zou lopen…. 

Na Moederdag en meer.

Gisteren gezellig Moederdag gevierd. Samen met Margot een mooi ontbijt gemaakt en natuurlijk hadden we cadeautjes. Even in de zon gezeten, maar ik merk dat dat niet goed  meer voor me is. Ik krijg het snel erg warm, dus in de zon zitten is even niet slim. Sinds twee dagen weer gewoon doorgeslapen, heerlijk. Waarschijnlijk moest ik wennen aan de medicatie, ik hoop dat dit even zo blijft.

Wel begin ik nu snel mijn haren te verliezen. Dat gaat sneller dan ik dacht. Ik heb veel puistjes opeens gehad afgelopen week en ze gaan gewoon langzaam weg. Ik lijk soms wel weer even een puber met puistjes. Ook lijkt mijn smaak te veranderen. Ik heb soms een laffe, zoute smaak in mijn mond en water smaakt niet altijd lekker meer. Maar ja, als dit de grootste effecten van de chemo zijn, dan ga ik me er natuurlijk gewoon doorheen slaan, maar laat ik niet overmoedig worden we zijn nog maar net begonnen.

Gisteren kort het televisieprogramma  ‘De Monitor’ bekeken. Gewoon toeval, bij het zappen  

 Monitor programma

langs de zenders. ‘Recht op medicijnen’ is lang niet voor iedereen weggelegd. Ik schrik natuurlijk en denk aan de woorden van Oscar H. een week geleden. Ik moet me echt verder gaan verdiepen in de materie. Vandaag komen ook de eerste boeken van Ivan Wolffers binnen. Hij heeft veel geschreven over zijn prostaatkanker en doet dat nog steeds. Ik heb weer even veel leesvoer in huis. 

 

Wat gaat er komen?

Na de eerste chemo zijn de dagen voorbij gevlogen. In overleg met prof. R. de Wit heb ik besloten om de chemo-infuus altijd op woensdag te doen, daar mogelijke misselijkheid en koorts vaak na drie dagen optreden. Dan kan ik lekker in het weekend herstellen. Tsja, een ondernemer kan nu eenmaal niet thuis gaan zitten kniezen. Er moet toch brood op de plank.

Maar tot mijn positieve verbazing heb ik nog nergens echt last van. Niet misselijk, geen koorts, soms een beetje warm gevoel, maar dat is alles. Het sporten gaat prima. Wel lukt het me niet meer om een hele nacht te slapen. Ik moet er elke nacht vier keer uit om te plassen. In het donker sluip ik door het huis. Echt slapen is even geen succes. Ik hoop maar dat dit niet al te lang gaat duren.

Goodbye Jeroen Henneman…...

Vandaag krijg ik twee kunstverzamelaars op bezoek. Zij zijn via via geïnteresseerd in mijn schilderij ‘Zevengebergte I’ uit 1991 van Jeroen Henneman. Een origineel acrylwerk op papier. Het was één van de eerste originele kunst-werken, die ik aan kocht voor mijn kunstverzameling. Ik heb het al meer dan 20 jaar in mijn bezit en het is al jaren geleden naar de opslag verhuisd. Het is tijd dat het een andere eigenaar krijgt. De verzamelaar uit Amsterdam weet alles van de kunstenaar en hij is gedreven passioneel. Ik vind dat wel mooi. Hij wil het werk gewoon hebben.  We zijn er snel uit. Ik heb mijn investering van destijds eruit en hij is blij met een mooie deal en een mooi werk. Het klopt en het kost me verbazingwekkend ook geen moeite om afscheid te nemen. De Henneman verhuist naar Amsterdam.

VvL130730-008    Jeroen Henneman – ‘Zevengebergte I’ [ 1991 ]

De laatste weken is er ook wat geks in me veranderd. Laatst liep ik in Rotterdam door de stad met Annemieke en het verbaasde haar dat ik eigenlijk niets kocht. Ja, het is waar : ik ben gewoon niet echt meer geïnteresseerd in spullen. Het doet me niets. De fanatieke verzamelaar Fred is opeens gestopt met verzamelen. Ik merk dat er andere dingen voor in de plaats komen : een goed gesprek, even lekker eten, genieten van de mensen om me heen. Raar hoe dingen lopen en hoe je toch in korte tijd kan veranderen.

’s Middags belt Oscar H. , de Amsterdamse advocaat me op. Hij heeft gehoord dat ik ziek ben. We kennen elkaar van een gezamenlijk ‘vliegtuig-project’. Hij vindt het vervelend, maar raadt mij sterk aan om ook buiten Nederland te kijken, daar de Nederlandse gezondheidszorg toch aan banden is gelegd. Hij raadt mij aan om – i.o.m. mijn artsen hier - contact te leggen met het Memorial Sloan Kettering Cancer Institute in New York. Daar worden veel ‘trials’ gehouden, mogelijk mijn enige kans op een stuk langer leven. Ik bedank Oscar voor zijn telefoontje. Ik waardeer hem en weet dat hij enorm gevochten heeft tegen de ziekte Aids 25 jaar geleden, toen iedereen daar ook aan dood ging. Ik zet het Sloan Kettering Cancer Institute op mijn lijstje om binnenkort met prof. De Wit te bespreken.  

De eerste keer.....

Vandaag gaat het dan echt gebeuren. De chemo-kuur, die bij de hormoontherapie hoort, gaat op me af komen. We gaan met z’n drieën naar de Daniel den Hoed. Bij de eerste keer hoort een intake-gesprek over wat er allemaal op me af gaat komen. Alles wordt rustig uitgelegd en we krijgen een mooie map. Ja, nu zijn we echt lid van de club. Om 10.00 uur is het dan zover. In de Daniel den Hoed is een hele batterij stoelen, waar je rustig kan zitten of liggen. Er wordt professioneel geprikt [ …even andere kant op kijken… ] en het infuus zit erin. Bij deze vorm van chemotherapie druppelt de chemo via een slangetje in je ader. Een van te voren afgemeten hoeveelheid van de chemo – 150MG Docetaxel - wordt gegeven via dit speciale slangetje. Het zal zo’n 1,5 uur duren. Zo af en toe gaan er allerlei apparaten piepen en komen de verpleegkundigen aangerend. Scherp wordt er op me gelet. Het is ook de eerste keer. Ik zet muziek op. Annemieke en Margot gaan na een half uurtje even thee drinken in het restaurant. Even alleen is ook wel prettig. De ’Rolling Stones’ komen voorbij met ‘Fool to cry’ . Ik voel een klein traantje opkomen. Maar het valt mee. 

Chemo infuus   Pilletje 2     

Ik doe mijn ogen even dicht en luister naar de muziek. Ik besef dat ik nu echt rommel in mijn lijf krijg. Maar het moet, alles om de kanker te stoppen. Het doel van deze algemene chemo  – die in mijn bloedbanen terecht komt – is om de kankercellen in mijn bloedbanen te doden, zodat snel verdere uitzaaiing kan worden voorkomen. Maar helaas zal deze chemo ook krachtig goede cellen doden en mijn witte bloed-lichaampjes aanvallen. De chemo valt toch je afweer-systeem aan, dus nu in konditie blijven is belangrijker dan ooit. 

Vandaag begin ik met een nieuwpilletje : Prednisolon 5 mg, mooi roze. Haha…bijna Koningsdag, dan nemen hele volksstammen een PRET-pilletje…….om te feesten, helaas ik niet. Ik schrik er wel van dat deze kleine gemene roze pilletjes mijn botdichtheid kunnen verminderen en mijn botontkalking kunnen bevorderen. Toch nog eens goed met de dokter gaan bespreken.

Het zit erop, de chemo-infuus was best relaxed. We kunnen naar huis en nu maar wachten op de bijverschijnselen, die ongetwijfeld op gaan treden. 

Voor lotgenoten: De chemokuur, via infuus is 6x en wordt elke drie weken toegediend. De dag voor de chemo moet ik Dexamethason 4MG slikken. 2 x daags een pil. Op de dag van de chemo en de dag erna weer. [ dus 6 pillen in totaal ]. Dit wordt gebruikt als zgn. ‘stootkuur’ , het remt bij ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Op de dag zelf krijg ik 150 MG Docetaxel [ chemo zelf ] via een infuus in mijn hand. Vanaf vandaag moet ik nu elke dag – 2x daags – een pil Prednisolon CF 5MG slikken. En dat moet ik de hele kuur. [ 6 x chemo-infuus elke drie weken ] blijven slikken. Een mooi roze pilletje.

 

Feyenoord, Feyenoord!

Om één uur ’s middags staat mijn broertje Marc al voor de deur. Ik mag met mijn twee broers mee naar de bekerfinale Feyenoord – Utrecht in de Rotterdamse Kuip. Om 15.00 uur willen de mannen al verzamelen in de kroeg voor het eerste biertje, terwijl de wedstrijd pas om 18.00 uur gaat beginnen. We hebben er zin in. Op weg naar Rotterdam in de Randstadrail valt me al op hoeveel Feyenoord-supporters er onderweg al instappen.

Bij  Wijnbar Janssen & Van Dijk zit onze broer Jack al aan een biertje.

FullSizeRender   Feyenoord 3

Feyenoord 2    Feyenoord 1

De stemming zit er gelijk goed in. Ik krijg zo af en toe een biertje in mijn handen gestopt, maar weet ze aan mijn broers door te geven en zit vrolijk aan een tomaten-sapje. Maar eerlijk is eerlijk, na vier tomaten-sapjes word je er wel suf van. Dus maar gauw met de tram, naar de Kuip. Ik lijk wel weer 16 jaar oud……

De sfeer in de Kuip is fantastisch. Feyenoord is natuurlijk beter en we winnen overtuigend met 2 – 1 !  Jack en ik gaan terug naar de kroeg, Rotterdam viert feest. Broertje Marc, die in en ander vak zat, zijn we kwijt geraakt. Hij was al op weg naar huis. Broertjes bedankt voor de gezelligheid, Jack bedankt voor het kaartje. Het was onvergetelijk !

Oh, bijna vergeten, ik wilde nog even gaan plassen in de rust van de wedstrijd. Nou, als je ooit naar de Kuip gaat, doe dat niet, want volgens mij stonden er tienduizend man mee te duwen om de toiletten in te komen. Ik besef : van veel bier drinken moet je ook plassen…..  

Daniel den Hoed Kliniek

Vandaag hebben Annemieke en ik onze eerste afspraak met oncoloog prof. R. de Wit in de Daniel den Hoed Kliniek in Rotterdam-Zuid, vlakbij Feyenoord. Best spannend. Nieuwe kennismaking en gelijk de diepte in met de behandeling. Bij binnenkomst voelt het gelijk goed. Heerlijk weer even in een klein, intiem ziekenhuis. Alles lekker dichtbij, maar wel veel kale hoofden om me heen, dat is even schrikken.  

De kennismaking met oncoloog prof. De Wit voelt gelijk goed. De sfeer is heerlijk ongedwongen en hij stelt me op mijn gemak. Ik word er rustig van. Fijne man, die helder uitlegt en aangeeft dat ik gewoon moet vragen wat ik wil. Hij legt nogmaals uit dat hij  voorstander is van hormoonmedicatie samen met chemotherapie. ‘….we gaan het gewoon proberen en als het niet werkt en je wordt er te ziek van, dan kunnen we samen besluiten er weer mee te stoppen…..’ geeft hij aan en dat geeft een goed gevoel. Ik mag zelf bepalen of ik gelijk met de chemotherapie wil beginnen of pas over drie weken. Ik geef aan dat ik zo snel mogelijk wil beginnen en we besluiten volgende week te starten. Heerlijke Rotterdamse aktie. De eerste formaliteiten [ wegen en meten om de hoeveelheid chemo te bepalen ] en natuurlijk weer bloed prikken zijn nodig voor de chemo-start straks. Met een goed gevoel verlaten we de Daniel den Hoed Kliniek, wel nadat ik bij prof. De Wit heb aangegeven dat ik met test-onderzoeken [ na goed overleg ] mee wil doen om mijn leven wellicht verder qua tijdsduur op te rekken. Hij knikt, eerst hier maar eens mee beginnen.

 

We rijden lekker om, dwars door Rotterdam, door wijken waar we nooit komen. Annemieke en ik kijken elkaar aan. Ja, dit voelt goed. Hier gaan we met het gevecht verder.

Prikken maar ......

Vandaag gaat het feest beginnen. Ik krijg vanaf nu zwaardere hormoonmedicatie en krijg vandaag voor het eerst Zoladex 10,8 MG toegediend. Dit wordt eens in de drie maanden als een ‘staafje’ in het buikvet ingebracht. Dapper haal ik de medicijnen op en ga naar mijn huisarts in het dorp, die het ‘klusje’ gaat klaren. ‘…..toch wel eerder gedaan dokter…..?’ roep ik nog nerveus, maar de dokter lacht het wuivend weg. ‘….natuurlijk, maak je maar geen zorgen….’ Ik zie een enorme naald, waar het staafje Zoladex blijkbaar in zit op me af komen en ik word toch een beetje zenuwachtig. Mijn huisarts pakt een stuk vet van mijn buik en schuift de grote naald er zonder dralen in. Aaaaauu, denk ik, maar het valt enorm mee. Fijn z’n stukje spek aan je lijf, dan voel je blijkbaar niets. En het bloedt ook niet. Het idee is niet prettig, de naald is groot, maar de dokter doet het vakkundig en geruisloos. Gelukkig maar. Kwestie van even de andere kant op kijken. 

Tegelijkertijd besef ik dat de hormoonmedicatie Zoladex 10,8 MG, die ik nu in mijn lijf heb gekregen mijn libido, mijn testosteron helemaal plat gaat leggen. Hoe lang krijg ik hem nog overeind ? Ik besef dat dit het einde van een tijdperk is. Alles moet wijken om de kanker aan te pakken. Die stomme kanker. Die kanker in en rond mijn prostaat wordt opgejaagd door mijn eigen testosteron, dus die moet uitgeschakeld worden….. O My God ! Ik heb zo genoten van heerlijk vrijen in mijn leven. Maar misschien ben ik een uitzondering en blijft  ‘alles daar beneden’ nog een tijd werken. Ik hoop het maar….. Ivan Wolffers, die veel over prostaatkanker heeft geschreven werd gek van deze medicatie. Pfff, even niet aan denken.

Voor lotgenoten: Vandaag eerste hormoonmedicatie Zoladex 10,8 MG toegediend gekregen. Dit wordt eens in de drie maanden als een ‘staafje’ in het buikvet ingebracht. Over drie maanden weer.

Vandaag staat er naast het werk nog een bijzondere afspraak op het programma. Ik heb een afspraak met de dames Anja & Karin, verpleegkundig team Urologie Reinier de Graaf om afscheid te nemen van hun. Ik heb cadeautjes meegenomen. We drinken even gezellig koffie en ik bedank ze voor hun inzet en zeg dat ze trots kunnen zijn op hun team. Ik ben er top opgevangen en ben er erg dankbaar voor. Ik loop voorlopig voor het laatst het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft uit.