Bronckhorst  Willem van Hanegem

Gisteren stond het AD vol met berichten over kanker. Mooi nieuws dat Willem van Hanegem helemaal herstelt is van prostaatkanker. Gelukkig was hij er op tijd bij. Maar ik schrok vooral van de berichten over Giovanni ‘Gio’ van Bronckhorst in het AD. De trainer van Feyenoord en zijn gezin krijgen allerlei verwensingen naar hun hoofd geslingerd, vooral online. De kreten ‘Opkankeren’, ‘kanker-lijer’, ‘krijg de kanker’ , ect… zijn blijkbaar normaal geworden. Van Bronckhorst neemt er stelling tegen in het AD. Hij is er klaar mee. Nu zit ik ook wel eens in een voetbal-stadion en ik verbaas me ook over de grove kreten die uit het publiek komen. Soms draai ik me om in het stadion en zoek waar de kreet ‘kanker-scheidsrechter’ vandaan komt. Ik vraag me vaak af : hoe haal je het in je hoofd ! Welke zieke geesten zitten er soms om me heen. Maar ik verbaas me vooral als ik bedenk dat er ongeveer 105.000 nieuwe gevallen van kanker jaarlijks in Nederland bij komen. [ bron : NRC artikel 2017 ]. Iedereen in Nederland kent onderhand volgens mij iemand [ een broer, een zus, een ouder, een buurvrouw, een vriend, etc.. ] die de ziekte kanker heeft of gehad heeft. Hoe kan het dan toch dat we deze scheldwoorden zo blijven gebruiken. Mijn lol is in een voetbalstadion soms zo voorbij……

Ado aktie

Wordt het niet hoog tijd dat we met elkaar stelling gaan nemen en met elkaar er voor gaan zorgen dat deze scheldwoorden verleden tijd worden. Alle Neanderthalers uit de voetbal-stadions verwijderen wat mij betreft. Ik krijg wel zin om een flinke aktie te gaan voeren. Zodat we in voetbalstadions om te beginnen een trend gaan zetten, die we daarna verder uit kunnen rollen in de samenleving. Ik heb wel zin in een mega aktie. Jullie ook ? 

Maar het kan ook zo positief. Ik denk met een glimlach terug aan de aktie van de ADO -supporters in de Kuip op zondag 11 september [ gedenkwaardige dag ] 2016. ADO-supporters gooiden honderden knuffels naar een ondergelegen vak in de Kuip, waar zieke kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis en hun ouders op uitnodiging van Feyenoord waren. Zo mooi, zo warm, zo recht uit het hart. Zo moet het : weg met de bedreigingen, scheldwoorden en andere vreselijke uitingen. Terug naar de warmte en de liefde.

 

Reageer